Ba, sunt nebun!?

iulie 1st, 2016   •   no comments   

Ba, sunt nebun!?aaaaaaaa

Da sunt nebun! Mi-au spus-o prietenii, clientii …. mai mult din priviri J. Pana si parintii m-au intrebat de ce nu ma angajez. E mai usor si nu mai trebuie sa imi fac atatea griji. Si la ce imi trebuie inca o diploma? Ca doar am invatat destul pana la varsta asta.

Mi-am ales gresit domeniul in care sa lucrez. Daca imi acord prea mult timp sa gandesc o iau razna. Asa ca gandesc putin si actionez. Si imi place, pentru ca in fiecare zi e cate o provocare.

Educatia adultilor … cea mai mare provocare. Abia au scapat de scoala – si aia facuta de multe ori impinsi de la spate – si eu ma astept sa vrea sa invete ceva nou, ceva care sa ii scoata in evidenta. Clientii mei se plang ca nu gasesc oameni pe care sa ii angajeze, sau ca ce gasesc nu corespunde cu nevoile lor.  Cei care isi cauta un loc de munca nu sunt dispusi sa faca un efort suplimentar pentru a se angaja. E ca intr-un cerc, in care ne invartim si in care consumam energie si resurse.

Cum iesi din cerc? Cum gasesti iesirea? Buna intrebarea.

V-am spus ca sunt nebun. Vad asta in privirile clientilor atunci cand le spun cam cat dureaza un proces de pregatire si cam cat ar costa el. Spun ca “vad” pentru pana acum nu mi-a spus nici unul in fata. Nu au avut curajul.

Educatia costa. Costa timp, disponibilitate, bani, energie si cel mai important disciplina. Am auzit de zona de confort din care trebuie sa iesi, de proactivitate, de setare de obiective, etc.  Teoretic e usor. Primul pas doare – unii il fac, se sperie si renunta. Altii, mai insistenti il fac si pe al doilea, sau poate al treilea – si gata. E greu si costisitor. Pentru pasii urmatori ai nevoie de disciplina. Si daca ai reusit sa te disciplinezi atunci ai trecut la nivelul urmator.

Ba, sunt nebun!?

Educatia costa. Disciplina e privita ca o ingradire a democratiei. Intr-o lume a vitezei, ne asteptam sa avem rezultate in cel mai scurt timp. Si daca generatiile care au terminat scoala sau care urmeaza sa o termine inca nu au inteles ca invata pentru a se educa nu pentru o diploma atunci va fi din ce in ce mai greu.

Disciplina si educatia merg mana in mana. Sunt nebun sa cred ca se va schimba ceva in urmatoarea perioada din perspectiva celor doua. Sunt atat de nebun incat sunt hotarat sa continui sa fac ce am invatat pana acum: sa ma lupt pentru a-i educa pe adulti. Aceia putini care vor ….

 

 

Sunt Roman Tanasiciuc, pentru prieteni Romi – Trainer si Coach

Si sunt nebun…

 

Etichete: , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *