Antreneaza angajatii – Lucreaza cu managerii

martie 20th, 2017   •   no comments   

Lucrez in bransa asta de vreo 12 ani. Vreau sa te intreb daca ti s-a intamplat vreodata ca managerii cu care tu interactionezi sa iti spuna ca este treaba ta sa le dezvolti oamenii? Ei bine au dreptate. Dar, doar pe jumatate. Dezvoltarea oamenilor, identificarea nevoilor de pregatire, predarea cunostintelor si formarea abilitatilor trebuie sa fie un parteneriat intre tine ca trainer si cel care conduce echipa.

Aud de foarte multe ori managerii plangandu-se ca nu mai au timp pentru asa ceva. Si asta e motivul pentru care te angajeaza – sa rezolvi partea asta (ca doar te pricepi). Trebuie sa clarifici de la inceputul proiectului atat rolul tau cat si rolul managerului in ceea ce priveste dezvoltarea angajatilor. Altfel e o pierdere de timp.

Ce poti sa faci? Concentreaza-te pe urmatoarele lucruri:

  • Ajuta managerii sa invete cum sa se gandeasca la dezvoltarea angajatilor, la fel cum fac atunci cand isi planifica activitatile zilnice/saptamanale/lunare.

Ca sa poti face asta e nevoie de o schimbare de perspectiva in gandire. E nevoie sa gandesti pe termen lung. Ce ar putea fi gata peste jumatate de an daca angajatilor li s-ar oferi o sansa ca sa se dezvolte?

  • Arata managerilor cum sa gandeasca diferit.

Daca managerii pot sa inceapa sa gandeasca ce trebuie sa fie gata intr-o anumita perioada de timp si conecteaza asta cu ce anume trebuie sa stie angajatul ca sa duca la bun sfarsit treaba atunci ii poti sustine. Practic mediul de lucru devine un mediu de invatare. Managerii trebuie sa se concentreze pe acei angajati care pot produce rezultate si care pot fi dezvoltati.

  • Lucreaza cu managerii

Lucreaza cu managerii ca sa analizezi ce ablitati trebuie imbunatatite astfel incat munca sa fie eficienta. Sustine managerii sa aleaga instrumentele de dezvoltare cele mai bune. Stabileste impreuna cu ei obiective care sa provoace angajatii sa isi dezvolte abilitatile pentru a fi mai buni. Obiectivele simple fara provocari nu sustin dezvoltarea angajatilor si pe termen lung produc mai mult rau decat bine.

  • Ajuta managerii sa regandeasca activitatile care pot fi delegate

Beneficiile apar atunci cand managerii invata sa regandeasca agenda de zi cu zi dupa un model care include dezvoltarea angajatilor. Arata-le cum sa stabileasca obiective prin care o parte din activitati sa fie delegate subalternilor, astfel incat acestia sa isi largeasca aria de expertiza.

Toate acestea necesita timp si dedicatie. E ca si cum ai avea un diamant care trebuie slefuit. Apoi, ca acest diamant sa fie si mai valoros ii construiesti un suport.be-stronger

De aceea, atunci cand pregatesti un plan de pregatire e necesar sa o faci impreuna cu managerii. Pentru ei e nevoie de coaching sau tutoring, iar pentru echipa de un plan de pregatire –training-uri, workshop-uri, on the job training, etc.

Roman Tanasiciuc – Trainer & Coach INside HR
Pentru prieteni, Romi 🙂
PS: Poti citi si celelalte articole ale mele aici: http://inside-hr.ro/articole

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *