Centre de evaluare si dezvoltare

Consilierea

inside-hr-evaluare-serviciiConsilierea este definita simplu ca un ajutor dat in studierea problemei si eventual rezolvarea ei, cu posibil impact asupra performantei, prin folosirea unor abilitati similare din coaching. Consilierul va fi folosit in general de indivizi pentru a-i ajuta sa rezolve o anumita situatie; consilierea se concentreaza mai mult pe stari emotionale si sentimente decat pe nivel de performanta.

Consilierea are tendinta sa analizeze cauzele problemei curente; analizeaza ceea ce s-a intamplat si cum s-a ajuns la punctul in care este individul in prezent. Coachingul se concentreaza pe viitor, avand ca punct de plecare stadiul actual al persoanei; se concentreaza pe stabilirea unui traseu prin care sa se ajunga la un nivel agreat in prealabil.

In general, la locul de munca, persoanele ar cauta sfatul unui consilier numai daca ar avea o problema, in timp ce coachingul implica dezvoltarea unei bune performante chiar si atunci cand avem un nivel scazut de performanta. Este o linie foarte greu de trasat intre coaching si consiliere. Diferenta este de fapt intre functionalitate si motivatie.

Daca o persoana nu are cunostinte deloc sau poseda notiuni partiale despre o activitate specifica, atunci acea persoana are nevoie de coaching catre atingerea competentei. Pe de alta parte, daca aceeasi persoana stie cum sa faca o anumita activitate dar nu o face, atunci ne confruntam cu o alta situatie. Acest aspect poate varia de la o simpla situatie motivationala pana la una mult mai complexa, si in care se impune consilierea.

O alta maniera de abordare presupune ca, coachingul are legatura cu perfomanta si stabilirea standardelor, iar consilierea are legatura cu rezolvarea unei probleme care afecteaza un angajat si i-ar putea afecta si pe cei din jurul sau.

Indrumarea (mentoring)

Multe organizatii/ companii asociaza coachingul si indrumarea/ mentoringul ca parti ale aceleiasi scheme de pregatire. Din nou, suntem de acord ca este o problema de suprapunere. Definitia mentoringului este: indrumare sau sfaturi generale legate de viata sau cariera.

Indrumarea, care acopera o gama larga de subiecte, este mult mai generala decat coachingul, care se ocupa de domenii sau abilitati specifice. De obicei ii ajuta pe oameni sa faca progrese intr-o organizatie sau domeniu specific, si ajuta indivizii sa evalueze cum se folosesc de conexiuni, profilul personal si organizarea companiei. In majoritatea cazurilor, mentorul/ indrumatorul este cineva care este mai in varsta/ se gaseste pe o pozitie superioara fata de cei pe care ii indruma, indiferent ca este din cadrul organizatiei sau din domeniul lor de specialitate. Atunci cand isi cauta un indrumator/ mentor, oamenii vor un model respectat, pe care sa il urmeze atat pe plan profesional cat si pe plan personal. Aceasta este o diferenta fata de coaching, pe langa alte cateva elemente.

Cel care face coaching nu trebuie sa fie superior celui cu care face coaching.

Relatia nu este atat de personala- cei care sunt supusi coachingului nu trebuie sa agreeze/placa persoana cu care fac coaching. In mentoring/ indurmare, cel indrumat trebuie sa il placa pe mentorul sau. Coachingul face referire la un subiect specific, in timp ce indrumarea se refera la aspecte generale ale dezvoltarii profesionale si a vietii personale.

Puterea vizualizarii

Vizualizarea este cunoscuta si ca „imaginea aplicata”.

Am invatat mai devreme ca gandurile noastre devin realitate daca noi credem asta. Ne gandim la o multime de lucruri intr-o zi, dar cele care ne influenteaza sunt cele care sunt legate de emotii.

Vizualizarea este procesul prin care un gand este pastrat suficient de mult timp, incat imaginatia noastra ajunge sa provoace o amintire legata de acesta. Tineti minte ca acel gand alaturat de o emotie creeaza convingere, iar convingerea duce la realitate.

Gandeste-te la o situatie in care ai vrea sa fii mai increzator. Ce ai putea sa faci in imaginatia ta ca sa iti cresti increderea in tine si ca esti stapan pe situatie? Ai observat, poate, ca atunci cand te simti cu adevarat increzator, ai o anumita postura, respiri intr-un mod anume, si ai o expresie a fetei care transmite mesajul ca esti stapan pe tine – ca ai incredere in tine?

Uita-te cum esti in imaginea in care ai indoieli, si vezi cum esti cand esti increzator, cu tinuta si respiratia adecvata; mareste tot mai mult aceasta imagine, fa-o mai luminoasa, si mai colorata, daca asta te ajuta, adauga si sonor sau orice altceva te face sa te simti cu adevarat bine…

Ai prins ideea? Relatia minte-corp nu poate face diferenta intre un eveniment real si unul viu imaginat, asa ca poti folosi asta in avantajul tau.

„Dar nu te amagesti crezand in ceva ce nu e adevarat?” Ba da! Si nu faci acelasi lucru cu gandurile negative, sau mai putin folositoare? Acum iti alegi un set diferit de iluzii pe care sa te concentrezi. Daca tot e sa te concentrezi pe propriile ganduri, de ce sa nu te concentrezi pe cele utile, care te intaresc- nu e un efort mai mare in acest sens, si e mult mai distractiv asa!

Afirmatiile si confirmarea zilei

„Astazi voi avea o zi minunata!”

O afirmatie este o declaratie despre un fapt sau o credinta care este comunicata intr-o maniera personala, pozitiva, exprimata la timpul prezent ca si cum obiectivul este deja atins. Atunci cand ai enuntat o afirmatie, iti controlezi in mod deliberat programarea subconstientului tau, si il directionezi catre rezultatul final pe care il astepti.

Parteneri:
points-of-you-logo