Poti sa fii disciplinat?

decembrie 14th, 2016   •   no comments   

disciplinaPrimii sapte ani sunt cei care ne vor conduce in viata. Atunci se creeaza tiparele, atunci structuram informatiile pe care le primim, atunci construim baza piramidei.

Daca fundatia unei case nu este construita solid atunci tot ce vei pune deasupra va avea de suferit. Poate nu imediat, dar cu siguranta in timp se va simti.

Cand eram mici parintii ne disciplinau – sau macar incercau sa faca asta. A disciplina nu inseamna a pedepsi (cu toate ca de multe ori seamana). Incercau sa ne arate ce inseamna sa fim responsabili si de incredere. Poate ca nu stiau ei sa ne explice in cel mai bun mod posibil dar cu siguranta asta urmareau.

Anii au trecut si am devenit adulti. Acum nu mai are cine sa ne disciplineze. Oricum nu mai acceptam acest lucru. E invechit. Si oricum stim mai bine ce avem de facut. Visam la tot felul de lucruri, ne dorim sa fim importanti, bogati, celebri. Si daca se poate sa se intample toate astea peste noapte.

Ma intreb ce s-ar intampla daca am fi mai calculati. Sau daca ne-am stabili cateva teluri. Sau daca ne-am rasplati din cand in cand pentru micile realizari. Ne lipsesc abilitatile fundamentale pe care ar trebui sa le capatam in primii sapte ani de viata.

Scriam intr-un articol anterior (http://inside-hr.ro/2016/07/15/motivatie-pe-naiba-tot-ce-avem-nevoie-e-disciplina/) despre importanta disciplinei. Reiau ideea si iti spun ca oricat de motivat ai fi fara disciplina nu vei ajunge departe. Ai nevoie sa te autodisciplinezi, adica sa te autoconstruiesti cultivand obiceiuri sanatoase care sa iti aduca succesul. Timpul nu e pierdut. Poti incepe oricand.

Am intalnit in ultimii ani multe persoane care vor sa munceasca, insa nu stiu cum sa o faca. Daca esti una dintre aceste persoane iti pot da cateva idei. Citeste o carte. Participa la seminarii. Intalneste-te cu oameni noi. Formeaza-ti un obicei din asta. Dar sa stii ca doar atat nu e de ajuns. Mai trebuie sa si muncesti. Mult de tot. Mai trebuie sa intelegi ca tot ce acumulezi ca informatie trebuie pus in practica. E important sa intelegi nobletea muncii, si sa te bucuri de lucrul bine facut.

E nevoie de timp si devotament. Unii o numesc pasiune. Altii autodisciplina.

Stiu ca vrei sa mergi mai departe. Daca vrei sa faci performanta sa stii ca prin autodisciplina reusesti si in cea mai jalnica slujba. Si asta pentru ca performanta nu are de-a face cu locul de munca, ci cu cel care executa aceasta munca.

Iti multumesc ca ai citit pana aici. Mai am un lucru sa iti spun. Il spun de fiecare data cand intalnesc oameni care vor sa mearga inainte. Sa stii ca in viata e important sa faci cee ace iti place, dar mai important este sa faci ce trebuie cu placere.

E sfarsit de an si e un moment bun pentru planuri. Ce zici?

Tinem legatura,

Roman Tanasiciuc – Trainer & Coach INside HR

Pentru prieteni, Romi

PS: Poti citi si celelalte articole ale mele aici: http://inside-hr.ro/articole.

Etichete: , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *