Te intreb: cat costa un zambet?
In marea majoritate a cazurilor cererea venita din partea clientilor suna cam asa: “nu avem nevoie de training, avem nevoie de un marketing mai bun”. Cu alte cuvinte as putea traduce asta cam asa – “avem nevoie sa fim vizibili, aici suntem deficitari”. Si toate eforturile sunt indreptate catre reclama, imagine exterioara, flyere, etc.
Se intampla de fiecare data cand deschid o discutie despre training sau pregatirea personalului. Ma bucur ca exista deschidere catre imagine si reclama. Ma intristeaza faptul ca atentia clientilor este indreptata catre ceea ce se intampla in exterior. Si in acest fel se pierde din vedere o perspectiva foarte importanta, adica ce se intampla in interior.
O lege a marketingului spune ca esenta markentingului de servicii este serviciul insusi.
Marketing nu este un departament. Cei mai multi proprietari de afaceri se concentreaza pe exterior. Vederea asta de tip tunel ii impiedica sa vada ce se intampla in propria firma, cu proprii angajati. Cel mai grav este ca nu cer ajutor. Si asta pentru ca daca ar apela la un consultant bun sau la un program de pregatire ar trebui sa se pregateasca cu un buget consistent. Exista un proverb care caracterizeaza foarte bine aceasta situatie: “Daca consideri ca un consultant bun este scump, atunci asteapta si vezi cat te costa unul prost sau niciunul.”
Un proverb evreiesc spune: “Nu deschide un magazin daca nu stii cum sa zambesti”. Am citit acest proverb de cateva ori pana sa imi dau seama ce vrea sa spuna. Pun pariu ca ai sa patesti acelasi lucru. In esenta nu zambetul e ceea ce atrage clientii ci felul in care zambesti. Gandeste-te bine: un ranjet, o grimasa sau un suras arata la fel in fotografie. Doar ca atunci cand te intalnesti cu clientii esti live si ceea ce transmiti ajunge la client. Acesta decodeaza, simte cu alte cuvinte.
Sa construiesti imaginea e scump in zilele de azi. Si asta pentru ca evitam sa vedem lucrurile in profunzime. Ne rezumam la exterior. Si ne oprim.
Poti oferi servicii excelente, preturi competitive, poti avea produse de calitate dar daca cel care le promoveaza greseste sau nu performeaza atunci ai ratat. Clientul nu mai revine!
Te intreb: cat costa un zambet? Posibil sa fie scump. Dar gandeste in perspectiva. Nu te opri la costuri. Treci mai departe si vezi reactia clientului. Urmareste cum anume actioneaza zambetul asupra deciziilor pe care clientii le iau. Si apoi vezi ce ii determina sa revina. Abia apoi analizeaza costul pregatirii oamenilor in paralel cu ceea ce au generat construind relatii.
Daca lucrezi in servicii sau pe langa produse oferi si servicii clientilor tai atunci e bine sa mai stii un lucru. Nivelul de pregatire profesionala al angajatului care lucreaza in servicii nu poate fi verificat inainte. E ca la frizer: nu ii dai un test de cunostinte teoretice inainte de a te tunde. Ceea ce se vinde cu adevarat este relatia.
Sa concluzionez.
Fiecare om din firma ta face marketing. Daca ai sa continui sa investesti incepe din interior. Fii atent la fiecare detaliu. Daca vinzi servicii atunci deschide bine ochii, pentru ca in fapt tu vinzi relatii.
Roman Tanasiciuc – Trainer & Coach INside HR
Etichete: articole, calitate, clienti, marketing, pregatirea personalului, promovare, relatie, rezultate, training piatra neamt, zambet