Pentru ca noi cautam potrivirea perfecta! In loc sa oferim sesiuni traditionale de training noi venim cu o abordare diferita.
Sesiuni personalizate facute sa se potriveasca perfect cu nevoile tale sau ale firmei tale. Mai mult putem alege durata unei sesiuni de training, impartirea in mai multe etape, intalniri “on the job” pentru demonstratii sau sprijin in implementare.
Motivatie? Pe naiba. Tot ce avem nevoie e disciplina.
Am citit in multe randuri despre cum sa te motivezi sau cum sa iti motivezi echipa ca sa atinga rezultate. Am ales sa scriu acest articol uitandu-ma in primul rand la mine. In ultimii ani am schimbat dinamica jobului si am avut timp sa analizez activitatile pe care le fac. Sunt si antreprenor si angajat in acelasi timp si stiu ca daca vreau sa duc la bun sfarsit ce mi-am propus am la dispozitie doua metode prin care sa o fac.
Prima optiune e cea mai populara, dar are un grad de nereusita foarte mare. Aceasta este sa te automotivezi. Spun asta pentru ca lucrand in vanzari am invatat sa imi stabilesc obiective si sa le ating. Cu orice pret. Si eram recompensat (motivat).
A doua optiune care e vazuta de multi ca fiind dura, dar care este cea corecta este sa inveti sa te disciplinezi. E greu. Stiu si simt asta. Dar ma uit in jur si strang din dinti.
Daca ai citit pana aici, sunt sigur ca in mintea ta s-a format deja o opinie. Foarte bine. O sa iti explic care este diferenta dintre cele doua metode.
Motivația, în general vorbind, operează pe presupunerea eronată că o anumită stare psihica sau emoțională este necesară pentru a finaliza o sarcină.
Disciplina , prin contrast, separă starile mentale (rationale) de sentimente (stari emotionale sau psihice), prin urmare te impiedica sa privesti problema dintr-un cerc si iti ofera posibilitatea sa imbunatatesti in mod constant performanta.
Implicatiile sunt enorme.
Finalizarea cu succes a sarcinilor aduce acele stari interioare care te fac sa crezi ca pentru a scapa de amanarile cronice ai nevoie să actionezi. Intr-o forma mai usor de retinut: nu astepti pana cand vei selectat sa faci parte din echipa nationala ca sa te antrenezi. Te antrenezi ca sa ajungi sa fii selectionat in echipa nationala.
Daca actiunile tale sunt conditionate de sentimente, asteptarea unui moment bun devine o forma de amanare. Ma cunosc destul de bine si am trait sentimentul asta, pana cand cineva mi-a spus asta e drumul cel mai periculos. E drumul pe care il alege majoritatea – pentru ca e usor.
Daca il alegi esti … . Nu-ti mai zic ca stii deja. Ai cazut in capcana de prea multe ori. Te-ai ridicat, dar ai esuat din nou. E ca si cum ai inchide un cerc – in mod gresit.
Sa nu ma intelegi gresit. Nu-ti cer sa renunti la sentimente – nu asta e solutia. Cand ai un obiectiv pe termen scurt motivatia e buna. Dar ce faci cu lucrurile pe care le ai de facut zi de zi?
Iesi din cerc.
Daca ai un obiectiv pe termen lung si vrei sa il atingi atunci ai nevoie de disciplina. O spun toti cei care au reusit in viata.
Mai este un lucru interesant pe care l-am observat la motivatie. Are o latura egoista si are nevoie de o reinprospatare constanta. Poti sa te gandesti la motivatie ca la un aditiv pentru benzina – daca o folosesti obtii energie bruta. Dar uzeaza motorul, daca o folosesti in mod constant. Disciplina, prin contrast, este ca un motor pe care daca il pornesti ofera energie intregului sistem.
Cum sa te disciplinezi? Facandu-ti obiceiuri. Incepe cu lucruri mici pe care le poti controla. Apoi treci la nivelul urmator. Cauta sa lucrezi intr-o spirala nu intr-un cerc (adica tot timpul sa culegi feedback si sa imbunatatesti obiceiul).
Si ca sa inchei. Retine un lucru: productivitatea nu are nici o legatura cu starile mentale sau emotionale. Motivatia este despre a te simti bine facand lucrurile. Disciplina este despre a face lucrurile chiar daca iti place sau nu. Si recompensa va veni la final. Ai timp sa astepti?
Roman Tanasiciuc – Trainer& Coach INside HR
Etichete: articole, comunicare, disciplina, educatie, inside hr, motivatie, rezultate, roman tanasiciuc, schimbari de comportament