Obstacole sau solutii?

aprilie 26th, 2016   •   no comments   

problem-solutionDe cate ori ai ratat ocazii favorabile pentru ca te-ai concentrat pe obstacole?

Am avut ocazia sa lucrez cu persoane cu dizabilitati fizice care mi-au demonstrate cat de usor este sa depasesti dificultatile intr-un mod ingenious sau incredibil de simplu. Ce faci insa cu o persoana care are un handicap mental autoimpus?

De fapt ce este un handicap mental?

Mai jos gasiti cateva scuze:

 • Nu am nici o sansa sa stabilesc o intalnire cu ……
 • Am uitat agenda si nu mi-am amintit
 • Am tot sunat si sunt refuzat de fiecare data
 • Singur nu am nici o sansa
 • De obicei clientii lucreaza cu cei care au deja un nume. Ori in cazul meu……
 • Daca nu las la pret nu il intereseaza

Intotdeauna va fi mai usor sa gasesti scuze decat sa cauti solutii! Dar asta se poate schimba.

In realitate handicapul mental nu este altceva decat o lipsa de concentrare. Daca doresti sa obtii rezultate atunci va trebui sa te concentrezi. Concentrarea da nastere la intensitate, dorinta si angajament. Energia care se acumuleaza te impinge catre actiuni concentrate.

Iata cinci lucruri pe care le poti face ca sa iti mentii concentrarea:

 1. Nu mai da vin ape altii sau pe imprejurari – nimeni sau nimic nu e de vina pentru situtia in care esti! Deciziile si alegerile sunt la indemana ta!
 2. Afla cat mai multe informatii despre clientul tau – E tot atat de important sa cunosti clientul din perspectiva profesionala cat si din perspectiva personala.
 3. Persevereaza pana obtii un raspuns – iti recomand sa ai rabdare si sa fii tenace. Pregateste-te pentru 7 pana la 10 intalniri. Daca raspunsul e “Nu” macar stii cum stai. La fiecare intalnire fii atent la nevoile clientului tau. S-ar putea sa poti deschide o alta pista.
 4. Invata in fiecare zi – adauga informatii  noi in portofoliul tau in fiecare zi. Citeste, participa la seminari, vizioneaza filme, etc. O ora pe zi pare putin, dar intr-un an aduni 365 de ore! Gandeste-te ca sunt aprope noua saptamani de munca.
 5. Orienteaza-te spre solutii – in limba chineza acelasi semn inseamna “solutie” si “problema”. Orice problema aparuta are nevoie de o solutie ca sa poata fi depasita. Daca ai sa pierzi timp concentrandu-te pe problema, ai sa ratezi oportunitatile care apar. Creierul poate fi educat sa gaseasca solutii. Solutiile aduc progresul. Problemele sunt cele care creeaza hadicapul mental autoimpus.

Gandeste-te la asta:

Ai in fata ta un sac de ciment si o galeata cu apa. Poti face din ele trepte – care sa te duca mai departe, sau poti face un zid (prag) – de care sa te impiedici.

Alegerea e intodeauna a ta!

Roman Tanasiciuc 🙂
www.romantanasiciuc.ro

Etichete: , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *