Cand aducem vorba de creativitate, ne blocam în tiparele noastre. Avem tendința de a gândi între niste limite pe care ni le-am fixat. De aceea soluțiile pe care le dezvoltam sunt bazate pe soluții anterioare la probleme similare. În mod normal, aceasta nu ne impiedica sa utilizam soluții aparținând altor modele .
De multe ori, singura diferență între persoanele creative și cele necreative este auto-percepția . Persoanele creative se văd creative și isi ofera ei înșiși libertatea de a crea. Persoanele necreative nu se gândesc la creativitate și nu isi dau posibilitatea de a crea ceva nou. Asa se construiesc tiparele.
Esenta creativitatii este perspectiva.
Gandeste-te la un mar. Il poti manca in mai multe feluri. Poti musca direct din el. Il poti pune intr-un blender si apoi sa il mananci cu lingurita. Il poti taia in felii mici cat o imbucatura. Il poti coace, etc. Oricare dintre metode ai alege-o, vei manca un mar. Experienta va fi diferita de la un caz la altul.
Esenta creativitatii este perspectiva. O perspectiva diferita poate pune intr-o lumina complet noua un lucru, oferindu-ti idei noi. Orice ne poate ajuta sa obtinem perspective diferite este bun pentru dezvoltarea gandirii creative. Mai jos gasesti o metoda simpla pentru obtinerea de noi perspective. Nu iti pot garanta obtinerea unor idei importante, dar e un punct de la care sa pleci. Totul are de-a face cu modul in care creierul nostru proceseaza informatia.
Ai tinut vreodata un speech? Daca da, atunci ca multi altii, probabil ca ai decis sa iti scrii speech-ul pentru a-l invata citindu-l. Daca ai facut asta, ai observat ca textul arata foarte bine pe hartie dar atunci cand il citesti nu este cel mai bun? Sa ne intoarcem un pas. Ai idei pe care vrei sa le spui in speech. Toate par sa fie acolo in mintea ta, dar nu le poti transcrie pe hartie.
Ideile sunt universale dar exprimarea lor este influentata de modul in care acestea sunt livrate.
Am observat ca pentru majoritatea persoanelor transcrierea ideilor pe hartie este mai usoara decat exprimarea lor in public. De multe ori in scris e mai usor sa iti clarifici esenta ideilor si sa descoperi aspect ascunse ale acestora.
Cel mai important lucru este sa vrei sa le spui cu voce tare si chiar sa le spui cu voce tare. Poti fi tentat sa le spui in minte dar sa stii ca nu merge. Incearca. Gandeste-te la o idee pe care o ai in minte de ceva timp. Parafrazeaza in minte. Acum spune tare. (nu este neaparat sa fii cu cineva pentru ca functioneaza la fel de bine si atunci cand esti singur). Probabil ca vei observa ca cea ce era in mintea ta este diferit de cea ce a iesit atunci cand ai spus idea cu voce tare. Sau poate ca este la fel, dar te-ai simtit stanjenit (daca s-a intamplat asa atunci incearca din nou pana te vei simti confortabil si va suna bine). Fa-o acum. O sa ramai surprins.
Creativitatea este sterilă dacă acțiunea nu decurge din ea.
Ideile trebuie să fie evaluate, îmbunătățite, lustruite și comercializate înainte ca acestea să devina valoroase. Un alt aspect care trebuie luat in calcul este modul in care poti vizualiza problemele de creativitate si de a le transforma in oportunități. Ori de câte ori rezolvi o problemă, ai un produs sau serviciu mai bun pe care il poti oferi ulterior.
Roman Tanasiciuc
Etichete: articole, creativitate, dezvoltare, inside hr, perspectiva