Da, si…

martie 29th, 2016   •   no comments   
Da, si…

De cate ori folosesti aceste doua cuvinte?

Cu siguranta ai intalnit mult mai des persoane care folosesc alte doua: “Nu” si “Dar…”.

Specilaistii spun ca nu conteaza care este tonul vocii tale sau cat de placut esti in conversartia cu un client, cand incepti o fraza cu unul dintre cele doua cuvinte – “Nu” sau “Dar…” – (sau chiar cu amandoua) mesajul pe care il transmiti este “Nu ai dreptate!”.

Aceste cuvinte blocheaza conversatia si felul in care acorzi atentie clientului tau. Daca lucrezi cu clientii (chiar si cu prietenii), te astepti sa asculte ce ai de spus. Incearca asta: in timpul conversatiei asculta si numara de cate ori foloseste “Nu” sau “dar…”, apoi spune-i “Discutam de aproape o jumatate de ora. Ati observat ca ati folosit “nu” si “dar…” de mai bine de 10 ori?“ E momentul in care incep sa se produca adevaratele schimbari de comportament. E momentul in care conversatia isi schimba cursul de la “suprafata” catre nivelul superior.

Daca doresti sa iti imbunatatesti comportamentul in comunicare poti sa faci acest exercitiu cu tine insuti. Acorda atentie acestor doua cuvinte. Monitorizeaza-le. Asculta si raspunde doar daca esti sigur ca stii ce vrei sa transmiti. Daca inca nu esti lamurit atunci foloseste intrebari care sa te ajute sa obtii informatiile necesare pentru a raspunde.

Un exemplu: atunci cand te vei surprinde spunand “E adevarat, dar…..” sa stii ca adevaratul sens al mesajului transmis este de fapt “Nu prea cred ca e adevarat in totalitate”. Asta ai vrut, de fapt sa spui?

Pentru cei care vreti sa mai faceti un pas, incercati acest vechi truc (vechi dar util si foarte bine ancorat in realitatea de astazi): inlocuiti pe “Nu” si/sau “Dar…” cu “Da, si …”. Pregateste-te pentru o noua discutie. O discutie care cultiva idea de posibilitate. La finalul discutiei, vei avea un set de optiuni, in locul sentimentului de inutilitate.

“ Sunt oameni care prefer sa spuna “Da, si…” si oameni care prefera sa spuna “Nu” sau “dar…”. Cei care spun “Da, si …” sunt rasplatiti prin aventurile pe care le traiesc. Cei care prefera “Nu” sau “dar…” sunt recompensati prin siguranta pe care si-o asigura.” – Keith Johnstone.

E o provocare, nu-i asa?

Roman Tanasiciuc

Etichete: , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *